Kool noolTutvustus noolTraditsioonid noolAdvendiaeg

Trükitav versioon

Valmistumine jõuludeks algab ülekooliliste koristus- ja kaunistustalgutega, millest on oodatud osa võtma kõik lapsevanemad, õpilased ja õpetajad. Talgute käigus saab koolimaja puhtaks ja kauniks. Päev lõpeb ühise talgulõunaga.

 

Advendihommikute tähistamine on kooliastmeti veidi erinev. Esimesest neljanda klassini saavad lapsed esimesel advendihommikul kõndida oma küünlaga läbi advendispiraali, et võtta tuld ühisest suurest küünlast. Kuulatakse lugusid, lauldakse. Lapsed viivad valguse ka oma klassi. Igal esmaspäeval süüdatakse järgmine advendiküünal. Algklassides on klassiruumis oma advendilauake, kus tähistaeva all ootavad tühi tall ja sõimeke, millal Joosep ja Maarja oma teekonnal sinnani jõuavad.

 

Suuremad õpilased kuulavad koolisaalis üht lugu, mis jääb igal esmaspäeval pooleli ning lõpeb viimasel advendihommikul. Seeläbi on advendiaeg kui üks tervik - loo lõpp ning neljas süüdatud küünal annavad märku kohe-kohe kätte jõudvatest jõulupühadest.

 

Advendiaeg on ka ettevalmistuste aeg - tehakse või kaunistatakse küünlaid, küpsetatakse piparkooke, valmistatakse jõulukaarte ja väikseid kingitusi. Et enne teist advendipühapäeva toimub koolis traditsiooniks saanud jõululaat, siis käib kibe ettevalmistus tegelikult juba enne advendiaja algust - õhtuti, koos vanematega, valmistavad lapsed midagi jõululaadale müügiks.

 

Viimasel nädalal enne jõule toimuvad klasside jõulupeod. 1.-6. klassini toimuvad need koos vanematega. Enne jõulupakkide jagamist ning pidulauda toimub väike kontsert. Et suurel kooli jõulukontserdil saab iga klass esineda vaid ühe numbriga, siis sellel õhtul on vanematel hea võimalus saada põhjalikum ülevaade, mida nende lapsed on esimesel poolaastal erinevates tundides õppinud.

 

Veerandi viimasel õhtul toimub kooli jõulukontsert, kus esinevad kõik klassid, koorid, õpetajad, ka vilistlased ning vanemad (kooris ja orkestris). Meie kooli saal on väga väike. Seetõttu on juba mitmed aastad meie kooli jõulukontsert toimunud Salemi kirikus.