Kool noolTeated noolLISAETENDUSED.

Trükitav versioon

Tartu Waldorfgümnaasiumi  noored otsivad vastust küsimusele, kas olla või mitte olla


William Shakespeare „HAMLET“
Lavastaja Külli Ehastu, laval 11. klass

LISAETENDUSED 13.11 ja 14.11 kell 18
TWG teatrisaalis
Piletid 2/5/10 müügil kohapeal enne algust (sularahas)

Etenduse kestvus koos vaheajaga 3 tundi
Vaheajal avatud vaba-annetusega kohvik


Veel kahel õhtul mängib Tartu Waldorfgümnaasiumi 11. klass William Shakespeare`i aegumatut lavalugu “Hamlet”, mis on üks enimlavastatud lugudest maailmas. See tähendab kümneid erinevaid tõlgendusi. Waldorfkooli noored pakuvad veel ühe, jättes tagaplaanile võimumängud ning keskendudes nii oma pere, sõprade kui iseendaga pahuksis olevale nimitegelasele kui segaduses tänapäeva noorele. Selliselt lugu tõlgendades saab waldorfkooli  lavaloos Hamletist 17-aastane neiu, kellel tuleb esmakordselt vastamisi seista suurte tunnetega – lein, armumine, reetmine, üksindus.

Laval on kogu klass ehk 25 noort. Selline hulk näitlejaid esitab lavastajale paraja väljakutse – kuidas tagada kõigile võimetekohane ning arengut pakkuv roll? Trupist lähtuvalt on tegelaste reas tehtud teisigi muudatusi: Poloniusest saab abielupaar – ema ja isa oma poegadele Laertesele ja Opheliole, Rosencrantzist ja Guildensternist saavad kolm sõpra kooliajast ja lisaks veel tegelasi, keda/mida algselt näidendisse sisse kirjutatud pole.

Üks põhjus, miks waldorfkoolides 11. klassis nii põhjalikult Shakespeare`i tekstidega tegeletakse, on tema väljendusrikas ja kujundite rohke keel. Seetõttu on ka kõnealune lavastus eelkõige tekstipõhine ning hoolimata muudatustest tegelastes, ollakse Shakespeare`i tekstile truud. Lisaks Georg Meri tõlgitud näidendile on lavastuses kasutatud ka Shakespeare`i sonette.

„Shakespeare`i elu ja looming. Näidendi lavastamine“ on Tartu Waldorfgümnaasiumi 11. klassi õppekava osa. Kahe kursuse jooksul saadakse lühiülevaade teatri ajaloost, Shakespeare`i elust ja loomingust, loetakse erinevaid näidendeid ning tuuakse lavale üks täispikk lavalugu.

Kohtumiseni teatris!

 




Teised teated: